26 lutego 2014

Fat Thursday

Tak, tak, właśnie jutro nastąpi ten dzień kiedy cała Polska będzie objadać się pyysznymi pączkami ;) Ja i mama już dzisiaj wzięłyśmy się za pracę i zrobiłyśmy maasę pączków (wojsko byśmy nimi wykarmiły hihi) Zdjęć nie mam :( Ale za to wstawię Wam przepis naprawdę warty wypróbowania bo wyszły mniam mniam!!
Z przepisu wynika, że wyjdzie mało pączków więc ja i mamcia zrobiłyśmy z podwójnej porcji i stwierdziłyśmy, że z jednej wyjdzie akurat :))
Przepis na pączki ptysiowe:

Składniki:
-1 szklanka mleka
-pół kostki margaryny / masła
-1 szklanka mąki pszennej
-5 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-olej do smażenia
- lukier

Wykonanie:
1.W rondelku zagotować mleko z margaryną / masłem, cały czas mieszając. Wsypać przesianą mąkę, ucierać drewnianą łyżką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy ciasto ma szklisty wygląd odstawiamy je by wystygło. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka i proszek do pieczenia , ucieramy na gładką masę (ja utarłam mikserem;) )
Papier do pieczenia tniemy na kawałki 10cm na 10cm, na każdym szprychą cukierniczą wyciskamy krążki o średnicy mniej więcej 6cm, masę nałożyłyśmy dwukrotnie, by pączki były większe.
2.Pączki wraz z papierem wkładamy do gorącego tłuszczu, papier usuwamy. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki kładziemy na bibule czy papierze alby je odsączyć.
3.Gotowe pączki zanurzamy w lukrze - tą ładniejszą  stroną;)
SMACZNEGO !!! Miłego TŁUSTEGO CZWARTKU :):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz