7 czerwca 2012

Szarlotka

Moim zdaniem to najlepsza szarlotka na świecie:-) z bezą i kruszonką normalnie pycha.

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 paczka masła
- 4 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki cukru

 1. Wszystkie składniki wymieszajcie w dużej misce
 2. Dobrze wymieszane ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki
  3. Więcej niż połowę ciasta wyłożyć na blachę
   4. Na ciasto położyć jabłka
    5. Z 4 białek ubić pianę i wymieszać ją z 2 szklankami cukru
     6. Wylać pianę na owoce i posypać resztą startego ciasta
      7. Piec w średniej temperaturze ( ok 180 stopni C) przez ok 1h.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz