2 czerwca 2012

Ciasto bananowe

Masz mało czasu nic Ci się nie chce, a za godzinę przychodzą goście. Na takie dni bardzo polecam przepis naciasto bananowe.
Robi go się bardzo łatwo,szybko i można zrobić w każdą pore roku. Zobaczcie sami:

Skład:
-75g miękkiego masła
-4 rozgniećone banany (najlepiej dojrzałe)
-200g cukru czcinowego
-1 jajko rozkłócone
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-170g mąki orkiszowej (może być pszenna)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celciusza. Wysmaruj masłem keksówkę.
Włóż rozgniecione banany do dużej misk. Utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę. Przełóż masę do przygotownej foremki.
Piecz przez 1 godzinę. Odstaw do ostygnięcia(ja nie odstawiam bo na ciepło jest znacznie lepszy). Potem podawaj w kawałkach z odrobinką masła.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz